Wednesday, 25 April 2012

Penimbang baru

Semalam aku dah beli digital scale yang baru kat COSWAY..bercinta tau nak beli penimbang ni..nak nak semalam belum gaji lagi. Duit kat tangan cuma tinggal RM 110 jer, last duit yang ada..huhuhu..tu pun encik husband yang bagi suruh gi bayar bil DIGI. Minta maaf la noo..terpaksa sangat (alasan) sebab semalam last day offer dalam katalog tu. Dalam katalog baru tak der pulak scale tu bulan ni. Terpaksa aku gunakan jugak duit tu beli digital scale ni. Tapi bil DIGI aku dah settlekan dah tadi dengan gaji baru ~wink~wink~


Selepas ni aku dengan rasminya akan gunakan digital scale yang baru untuk update berat..bye-bye mechanical scale..(tak mengenang budi sungguh aku ni)



Penimbang ni retail price RM 189.00, tapi kalau jadi member guna Redemption Point (RP) cuma bayar RM 79.00 + 3RP..kalau ada kupon lagi bagus, 25 CP + RM 39.00 sahaja.


Boleh set untuk maksimum 12 orang user. Ada 6 reading yang boleh dia bagi; weight, fat (F), water (W), mass (M), bone (B) and kcal (metabolisme). 


Ni berat aku pagi tadi..lemak memang over giler...nampak tak gambar orang gemuk kat bawah sebelah kiri, itu sign kata dah obese sangat ..huh! Kalau ikut (tapi depend on height and body frame) 14 - 20% tu bacaan normal untuk perempuan, kalau 25 - 31% tu acceptable lah..more than that kira obese..alaaa..macam aku...huhuhuhu...


Tapi aku agak ler teruja sikit, sebab dah cecah ke angka 7 walaupun hanya 0.1 jer kurang dari angka 8..hahaha..tak per la, at least ada improvement..


Oh ya..aku sekarang stop kejap diet atkin since pengsan ari tu, sebabnya nak normalkan balik badan ni. Mungkin aku akan start dengan low calori diet pulak, tengok lah macamana next week.






Monday, 23 April 2012

I lost 6 kg in 1.5 month

Bila encik husband ada tegur dah kurus sikit, orang kat ofis pun ada tegur jugak..tergerak hati nak ambil gambar sendiri dan compare dengan gambar lama.


Picture doesn't lie..


Dah malas guna macam-macam produk..tapi semua perabih kan duit jer.so back to basic ---> jaga pemakanan dan juga senaman. Perlukan pengorbanan untuk dapatkan sesuatu!

Sunday, 22 April 2012

Collapsed

Semalam hari ke-4 JM 30 Days Shred..update ukuran ---> 2 cm dah kurang untuk semua part (arm, waist, lower waist and hip). Even encik husband pun ada tegur dah nampak kurus sikit. :-))


But today I am officially will stop JM workout for a while.


Sebabnya semalam, sebelum start excercise cuba check ketosis level, tengok kaler purple..pastu amik air lebih kurang dalam 1/2 L. Ingatkan dah ok..pastu start exercise macam biasa..Masuk jer minit ke-16 tiba-tiba rasa pening, sedar-sedar jer dah terbaring kat lantai.


Rupanya aku dah pengsan, lebih kurang 10 minit jugak la pengsan. Bila sedar tu memang blur sangat sambil terkelip-kelip mata memandang siling rumah. Lama jugak terbaring bila dah sedar tu. Bila dah boleh bangun terus minum air. memang pening sangat. Refer kat Member KDO, diorang cakap kemungkinan kurang makan/kurang minum air/ heart rate reach max ..terus cuak..minum air lagi sampai dekat 2 L kot..tapi still pening-pening..then ada suggest suh increase carb..dah terus makan roti sekeping dan nasi 3 suap, pastu minum air lagi.


Bangun pagi ni check ketosis level still kaler puple..Dan sekarang aku masih pening-penig. Kurang air kah atau kurang carb? Setakat kul 11 am ni air dah minum 1 L. Nak kene gi cari benda makan ni..


Okay, sambung nanti

Thursday, 19 April 2012

Menu for Diet Atkins : Sayur Pak Choy dan Telur Mata

Ni menu dinner semalam, sayur pak choy masak tiram dan telur mata. Selamat ber'atkin'


Demam Jillian Michaels!

Semalam dah berjaya workout dalam bilik waktu lunch hour..agak la..baru minit ke-10 memang dah termengah-termengah. Hopefully, ari ni boleh continue untuk cabaran hari ke-2. Tengok muka aku, merah padam..rasanya macam tak cukup besar jer lubang hidung ni nak sedut oksigen.






So semalam minta cik abang belikan DVD tu, sebabnya file yang ada tu pun dowload dari Youtube jek..dah convert flv file tu ke wmv file, tapi CD player kat rumah still tak boleh nak baca.


JM 30 Day Shred tak der, dibelikan yang ini JM Ripped in 30 Days..whatever lah..janji boleh buat exercise.




Yang ni JM30DR ni ada 4 level..satu level untuk 1 minggu, masuk minggu ke-2 boleh naik ke level-2 begitu lah seterusnya sampai lah ke level-4. Mengikut apa yang ditulis kat belakang DVD ni, JM30DR adalah kesinambungan dari best selling JM30DS.


Apa pun, nanti aku update perkembangannya minggu depan.

Wednesday, 18 April 2012

Jillian Michaels 30 Days Shred - Level 1

Semalam balik kerja aku gigih pergi tesco nak cari dumbell untuk start workout project Jillian Michaels 30 Days Shred. Harga RM 29.90 - 5 lbs. Ada yang 3 lbs, harganya RM 24.90




Hari ni aku akan memulakan workout project ni, kejadian akan berlaku pada waktu lunch di dalam bilik opis. Cayooo!!!! Kat sini aku kongsi video dari youtube.





 How to Do Jillian Michaels 30 Day By fancylad


Jillian Michaels - body to die forJillian Michaels' 30 Day Shred is an awesome workout that will begin showing a difference in your body in about 5 days, and put you that much closer to a body like the super toned, super hot Jillian Michaels. This workout operates under the principle of muscle confusion, which means your development will not plateau, and you will see results fast. Muscles get accustomed to repetitive work-outs very quickly. Most people do not know this is happening, continue the ineffective work-out, and then get discouraged at the lack of progress. Work-outs like the 30 Day Shred use muscle confusion to tone and slim your body quickly and efficiently, and the end result is undeniably amazing.

Difficulty: Moderately Challenging Instructions 



Things You'll Need:
Jillian Michaels' 30 Day Shred
3 or 5 lb. dumbbells (free weights)

Step 1
Measurements are important so you can judge your results.Before you start Jillian Michaels' 30 Day Shred, take your measurements. You'll be glad you did later. Measure each arm (thickest part), each thigh (thickest part), upper waist (smallest) and lower waist (at your belly button), and your hips (biggest part). Write this info down, or put it in Excel so you can come back to it after 30 days. This work-out will probably cause you to lose weight, about 10 lbs, but that can vary. You will definitely lose inches, however, and develop tone that will surprise you. The reason your weight doesn't drop as quickly is because you are developing muscle and reshaping your body.

Step 2
Get yourself a copy of Jillian Michaels' 30 Day Shred on DVD (or VHS), OR you can download online immediately. If you have your own DVD, it's easier to watch than on the computer, and you can also get it for a much lower price. The 30 Day shred DVD runs anywhere from $6 to about $14. The instant download is about $16, but you get the instant gratification of starting your workout immediately. It can be hard to view from your computer with all the up and down you need to do, and you may find it a pain to move the screen back and forth every 2 minutes so you can see where Jillian and the gals are in the program. Still, it's my preferred method.

Step 3
Save the gym fee, workout at home.Set aside a time of about 30 minutes each day to do Jillian Michaels' 30 Day Shred workout. You really need to do the program EVERY SINGLE DAY for results. It's very difficult in the beginning because you will be so sore, it will hurt to live. Jillian says work through the pain. Do not stop or wait until the soreness subsides, and you will be amazed at the change in your body in just a week.

Step 4
3lb are fine, 5 are better if you can hang.Start with 3 lb. dumbbells and work up to 5, or start with 5 if you think you can handle it. Jillian Michaels and the other fitness instructors are using 5 lb. weights in the video, but they are advanced trainers. I started with 5, but I've been going to the gym for years. However, that said, this work-out still kicked my butt, and I thought I was in pretty good shape. That's how hard core it is, but very effective.

Step 5
You know you've made it when you can do male push-ups.Jillian Michaels' 30 Day Shred is designed in three levels to be done over the course of 30 days. Level 1 of the workout should be done for 10 days, Level 2 for 10, and Level 3 for 10. When you finally can complete Level 3 of this fitness program, stay there, or mix it up every once in a while. When I started Level 1, the first three days, I could not do everything. I had to severely modify it by using the weights only half the time each set (the other half I did without any weights at all), and doing female push-ups. On about Day 10, I could almost do the whole thing. Feel free to stay on Level 1 until you can master it, then move to Level 2. You do not have to move up every 10 days.

Step 6
The results are worth it!At the end of 30 days, take your measurements again, even if you are only on Level 2. You are sure to see a change of about 1 to 2 inches in most parts of your body. This will probably put you down a dress size. In addition, you will be stronger, more toned, and actually in shape. You'll be glad you let Jillian Michaels kick your butt.

*this article taken from http://www.ehow.com/how_5363883_do-jill ... shred.html. Tq to the author

Monday, 16 April 2012

Menu for Diet Atkins : Egg Tuna and Chicken Frankfurter

Ni menu aku semalam ----> Tuna goreng dengan telur + sosej ayam




Tuna in mayonis ( 1g carbs per serving ~ 1/4 tin) AYAM BRAND
Telur 1 biji (0.6 g carbs)
Mayonis (1.1g carbs per serving - 1 sudu) brand KIMBALL
Sosej ayam (1.6g carbs sebatang) brand RAMLY